– THERE IS NO ESCAPE FROM INTERPOL`S ARMS. THE INTERNATIONAL POLICE ORGANISATION IS SECOND AFTER THE UN ACCORDING TO THE NUMBER OF MEMBER-STATES: 186


ОТ ПИПАЛАТА НА ИНТЕРПОЛ НЯМА СПАСЕНИЕ. МЕЖДУНАРОДНАТА ПОЛИЦЕЙСКА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ВТОРА СЛЕД ООН ПО БРОЯ НА ДЪРЖАВИТЕ УЧАСТНИЧКИ В НЕЯ – 186.

Кой не е гледал нашумелият преди известно време филм “Червената топлина” с участието на актьорите Джеймс Белуши и Арнолд Шварценегер – последният е сегашният губернатор на Калифорния? Но малко хора знаят, че в него става дума за действителен случай на сътрудничество между Националното Централно бюро (НЦБ) на Международната организация на криминалната полиция (МОКП)- Интерпол на Русия от една страна, и ФБР и щатската полиция, от друга. А над тях стои в сянка могъщата и неуморна работа на Интерпол и ФБР.
Днес международната полицейска организация Интерпол е втора по броя на държавите участнички след ООН – 186.

Принцът на Монако дава идеята

Идеята за създаването на международната полицейска организация е свързана преди всичко с дейността на принца на Монако Алберт. По негова инициатива през 1914 г. в Монте Карло се провежда среща на юристи, адвокати и полицейски служители – представители на 24 нации. Тя влиза в историята като Първи международен конгрес на криминалната полиция.

INTERPOL‘s Command and…

След края на Първата световна война, на II конгрес във Виена присъстват 130 делегати от 20 държави, а след края на Втората, през 1946 г., организацията е възродена. На 22 юли 1946 г., в Пощенската служба на Париж е регистрирана думата Интерпол – Интернационална полиция. Днес това е огромна международна организация подчинена на Генералната асамблея, със собствен изпълнителен комитет и Генерален секретар. Наред с Националните централни бюра във всяка държава, Интерпол е разделен на няколко директората – Директорат за информационни системи, Директорат за стратегическо планиране, Директорат за администриране и финанси, Директорат на съдебните дела, Директорат за финансов контрол, Директорат за криминално разузнаване, Директорат за регионална координация и развитие и т.н.

Хероинови “подаръци” за американски клиенти

През 1970 г. голяма интернационална групировка организирала вкарването на смъртоносния прах (приблизително по 150 фунта) в тайници, оборудвани в седалките, под буферите или в бензиновите резервоари на нови фолксвагени, пежо, ситроени, ВМВ-та и други коли, които се импортирали в САЩ. От общия внос приблизително на милион коли, като минимум 1800 били “заредени” с наркотици в гаражите на контрабандистите. В края на август 1970 г., агентите на полицията на САЩ, Франция и Швейцария прекъснали канала, което било признато като разгром на една от най-големите контрабандни акции в света.


По-късно станало ясно, че започвайки от 1965 г., бандата прехвърляла в САЩ хероинови “подаръци” най-малкото за 500 милиона долара годишно.

“Група А”, “Група O″, “Група Е”…

Модерната престъпност изисква и модерен отпор. Подобрена е структурата, като са създадени: “Група А” (работи по изучаването на извършени убийства, обири, бандитски нападения, кражби на коли, стоки, хора и др.); “Група 0″ (работи по изучаването на случаите на банкови мошеничества, неосигурени чекове, контрабанда, подправяне на документи и др.); “Група Е” (разпространение на наркотици, нарушаване на морала, сексуални престъпления); “Група Р” (работи срещу фалшификациите, най-вече на банкноти); “Група С” (обхваща общите икономически и финансови престъпления).

Wanted … Tihomir Georgiev’s Interpol profile

В края на XX век е засилена работата с американското ФБР. След дългата изолация на ФБР, неговите специалисти днес ползотворно сътрудничат с различните структури на Интерпол. Така например специалист от ФБР ръководи подразделението “ТЕ” (за борба с тероризма). Прякото участие на Интерпол в борбата с международния тероризъм започва през юни 1985 г.

Как се провали едно почти идеално престъпление

Не толкова отдавна е направен опит за извършването на на т.нар. “идеално престъпление”, което било замислено и почти осъществено от един квалифициран нюйоркски банков служител. Същността му се състояла в комбинации с разликата във времето и с цените на скъпоценностите между САЩ и Европа. За тази цел била открита анонимна сметка в Цюрих и в последните минути на работното време на своята банка мошеникът превел на нея един милион долара от чужд голям депозит. След това незабавно излетял в Швейцария, снел от сметката тези пари и купил с тях голяма колекция брилянти. Продажбата им на борсата за бижутерски изделия в Ню Йорк, му гарантирало получаването на 200-300 хиляди долара печалба освен използвания чужд милион, който той смятал да върне незабавно в депозита и, използвайки своите служебни възможности, да отстрани от банковата компютърна система всички следи от финансовата операция.
За нещастие на бандита, операцията пропаднала поради непредвиденото обстоятелство, че един ревностен митничар при проверката, направена на мошеника на летище “Джон Кенеди”, открил случайно у него недекларираните брилянти.

Компютърният гений Пол Макуилан

Краят на XX и началото на XXI век сочи една особеност в развитието на световната престъпност – “компютърната” престъпност, която се развива с много бързи темпове. През 1980 г. в седеметажната щаб-квартира на Интерпол на улица “Арманжо” № 26 в Сен-Клу (предградие на Париж) бил въведен в действие първият компютър. Но изненадващо възникнали нови трудности, свързани с възможното “изтичане” на информация. Проблем се оказва и т.нар. поименна информация. Буквалното настояване за изпълнението на съдържанието на този член от френското законодателство (а не на други) означавало пълната невъзможност на използването на компютърните системи за специфичните цели на Интерпол.

Gendarmerie-communication-center

От друга страна във Франция трудно се приемал фактът, че начело на ръководството на Интерпол дълги години бил Паул Дикопф – бивш офицер от СС, избягал в Швейцария през 1943 г. Това възпирало дълги години полицейските организации на държавите от бившия Варшавски договор да вземат участие в работата на организацията – първите били много добре запознати с практиката подобни “бегълци” в Швейцария да се опитват след време да използват ръководните постове, за да получат достъп до специфични и важни информационни блокове.
Съвършенно абсурдната ситуация продължила около пет години, в резултат на което Интерпол встъпил в компютърната ера с десетгодишно закъснение. Едва през март 1985 г. – вече след избирането на Раймонд Кендал за генерален секретар на Интерпол – били приети специални решения и била развърната активна дейност по компютризирането на Интерпол. С тази сложна задача се заел компютърният гений, британският полицейски офицер Пол Макуилан. За него и неголямата му група от специалисти бил създаден специален Четвърти отдел на Секретариата на Интерпол. Времето за издирване по компютърните картотеки било съкратено до няколко десетки секунди, а отговор на запитвания от националните поделения се получава за два часа.


Сигурността на компютърната картотека на Интерпол е такава, че изправя непреодолима преграда пред “желаещите” и “властимащите” от различни държави да разберат какво има там.

Хакер пробива защитата на “Чейз Манхатън Банк”

Един от интересните случаи за използването на глобалната компютърна мрежа Интернет за лично обогатяване, който би могъл да доведе до истинско разпадане на транснационалната банкова система, станал през 1995 г. Скромен, но талантлив специалист от Санкт Петербург (Русия) с помощта на най-обикновен персонален компютър, от своя офис “пробил” компютърната защита на “Чейз Манхатън Банк”, “претакал” от сметките на нейните най-големи депозитари няколко милиона долара и ги превел на няколко лични сметки на свои приятели и познати в САЩ, Нидерландия, Люксембург, Израел и Русия. Изисквали се свърхусилията на десетки структури в пет държави, за да може за седем седмици да се определят насоките на прехвърлянето на сумите, да се арестуват или макар и временно да се задържат редица лица при опитите им да получат остатъците от сумите (наличието на престъпен сговор било доказано много, много по-късно) и да се “измъкне” самия хакер зад пределите на Русия, в която по това време не съществували юридически основания за прекратяването на дейността му, във Великобритания. Там той бил арестуван и осъден на недълъг срок.

Цели “гроздове” от мошеничества

Тук, наред с посочените примери за разкриване на машинации, могат да бъдат посочени също и други вече широко използвани “номера”, специфични за новия век – такива, като измами при съвместното използване на ЕИМ, създаването на фиктивни висши учебни заведения, извършването на цели “гроздове” от мошенничества при употребата на Интернет, използването на несъществуващи издателства, които събират милионни суми за публикацията на реклами, и разпространената практика за получаването на кредити в търговските банки чрез залагането на фалшиви ценности и метали и дори на произведения на изкуствата…

По отношение на произведенията на изкуството Интерпол започва да създава своя база от данни още от края на 40-те години на XX век и днес тя е представена от 15 хиляди сведения за предмети, откраднати в различни държави или иззети от полицията при неустановени собственици. Годишно се пускат приблизително 250 издирвателни листа с описанието на 800-1000 предмета. Два пъти в годината се пускат специални постери с информация за 6-те най-ценни предмета на изкуството, похитени през годината.

200 черни сандъка произвеждат… пари

Обекти на атака в света са не само най-големите финансови възли. Много разпространена е практиката за фалшификацията на редица електронни документи, включително и на телефонните фонокарти. През 1996 г. специалистите от концерна “Сименс” разработили т.нар. еврочип – специално електронно устройство, което се предполагало, че ще изключи възможността от фалшифицирането, презареждането и незаконното използване на фонокарти. Така било само около една година; след това група холандски майстори-хакери разработили специално устройство, което могло да зарежда отново използваната карта, при това – нееднократно. Компактният прибор, наричан от майсторите “черен сандък”, доскоро струвал около 10-12 хиляди дойчемарки и можел за един ден при умела експлоатация да презареди фонокартите приблизително на една трета от стойността им. По данни на полицията, в Германия са конфискувани 17 “черни сандъка”, а са работили, съдейки по резултатите – неполучената печалба, не по-малко от 200.

Interpol headquarters, Lyon, France.

Цените на използваните фонокарти (те се произвеждат в стотици образци не само в различните държави-членки на ООН, но и в отделни региони, и съществува цял пазар или борса на обмяна между колекционерите) скочили от 30 пфенига до 5-7 марки. По такъв начин възникнал цял пазар на вторични фонокарти, мобилни и управлявани, и мошенниците организирали бързо, за няколко часа, прехвърляне на “суровината” в градовете към нелегалните “дилъри”, при които се появили допълнителни потребители. Те са преди всичко гастарбайтери и нелегални имигранти. Само годишната загуба на “Дойче телеком” през миналата година надхвърля 100 милиона дойчемарки…

Светът е решил да се справи

Наркотиците,икономическите престъпления, нелегалната имиграция, престъпленията с документи и пари, търговията с хора, организираните престъпни групи, контрабандата и прането на пари това е само част от дейността на Интерпол. И още: кражбите на парични средства и ценни книжа, прането на парите, нарушенията на валутното законодателство и др. Огромно внимание се отделя на борбата с тероризма и на нелегалната продажба на оръжие и боеприпаси.

79th INTERPOL General Assembly – Doha, Qatar – 8-11 November 2010


И все пак през XXI век Интерпол вече има и свои конкуренти – бяха създадени няколко специални могъщи международни организации с широки пълномощия. В много от операциите им вземат участие и специалисти от Интерпол. Сред тези организации могат да бъдат отделени:
Групата “Треви” – европейски център за борба с тероризма. Тя е създадена през 1972 г. от Европейския съвет на министрите за организиране на борбата с тероризма в държавите от Европейската общност. В момента се определя като “великолепно съединение на квалифицирани полицейски сили с министерска мощ”;
Организацията ФАТФ, осъществяваща ролята на своеобразен световен аудитор на банковата система, се бори за установяването в банките на режим на “прозрачност” и внимателен контрол на оборота на средствата. Нейно сериозно постижение е частичното премахване на режима на пълна анонимност в банките на Швейцария и някои други страни;
Групата “Егмонт” – неформална организация, в която членуват повече от 30 държави и четири международни организации. Днес това е основната структура, която координира сътрудничеството между различните подразделения на финансовото разузнаване от различни държави;
Организацията “Киловат” – видимата (т.нар. печатна част) на световната разузнавателна общност, обединила се в първите години на XXI век.


Нарастването на броя на организациите говори само за едно – светът е решил да се справи с престъпността, каквото и да му струва това!

Cт. н. с. II ст. Николай Г. Котев, д-р по история

Printed in bulgarian newspaper „Duma“, Sofia, № 191 (4801) from 18th August 2007.

Creative Commons License
„THERE IS NO ESCAPE FROM INTERPOL`S ARMS. THE INTERNATIONAL POLICE ORGANISATION IS SECOND AFTER THE UN ACCORDING TO THE NUMBER OF MEMBER-STATES: 186“ by Nickolay Georgiev Kotev is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.
Based on a work at kotev25.wordpress.com.
Permissions beyond the scope of this license may be available at kotev100@yahoo.com.

Advertisements

One response to “– THERE IS NO ESCAPE FROM INTERPOL`S ARMS. THE INTERNATIONAL POLICE ORGANISATION IS SECOND AFTER THE UN ACCORDING TO THE NUMBER OF MEMBER-STATES: 186